Nöttigheter

Gymmet har stängt. Man överröses med julmat, godis, julmust. Mycket stillasittande.
Ja som sagt, hälsan är kanske inte på topp under julhelgen, men det finns faktiskt nyttigheter på julbordet man kan njuta av - nötter!
Därför ska du äta nöt: energirikt livsmedel som innehåller protein, vitaminer, mineraler, antioxidanter och kolhydrater.

Hasselnöt - Nöten har en kolestrolsänkande effekt och har en hög halt E-vitamin. Behåller du det bruna innerskalet på så är det en även en mycket antioxidantisk nöt.


Pecannöt - innehåller högsta halten antioxidanter bland nötfamiljerna samt en väldigt hög fetthalt, som ju bara är till fördel.


Valnöt - Innehåller hög halt omega-3 och fantastiskt mycket antioxidanter. Nöten är rekommenderad till de med dåligt minne eller konsentrationssvårigheter eftersom omgega-3syran kan omvandlas till fettsyran DHA, som finns i fisk. 9 valnötter om dagen kan hjälpa till att motverka högt blodtryck som orsakas av stress.


Jordnöt - Allergiframkalllande. Tro det eller ej, men detta är faktiskt ingen nöt, utan en baljväxt. Detta gör att fetthalten inte är lika bra som hos nötter. Bra alternativ framför chips och snacks, men välj hellre riktiga nötter såklart.


Pistaschnöt - en av de godaste nötterna med mycket smak, enligt mig. Den grönaktiga färgen tyder på att de innehåller mycket antioxidanter, och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Eftersom nöten måste skalas så bromsas ättakten!


Cashewnöt - Nöten har hög halt järn, folsyra och magnesium, men desto lägre halt antioxidanter.


Kommentarer
Postat av: Chrille

Intressant läsning! haha :)

2011-01-04 @ 21:25:46
URL: http://chrstffr.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0